FRISSITVE 2017 / 10 / 14   ENGLISH INFO     
   
   
  facebook
   
    FŐOLDAL AGFA BASF DENON MAXELL SONY TDK FUJI / JVC    
    SCOTCH / THAT’S PHILIPS / SAMSUNG / RAKS EGYÉB RETRO KÉPGALÉRIA    
         
 

C-oldal

Történetünk abban az időben játszódik mikor még nem volt torrent meg fizetett ftp szerver a napi aktuális vagy esetleg régebbi, áhított könnyűzenei csemegék beszerzésére. Bármilyen hasonlóság valós személyekkel és egyebekkel nem a véletlen műve, megtörtént esetről esik szó az alábbiakban.

Időben talán 1990 volt az évjárat, a klasszikus italo disco-t felváltotta a hi-nrg, stúdióbandák tömkelege ontotta az egynyári slágereket mindenféle álneveken. Ebben az időben talán a Vasárnapi Koktél valamint a Kívánságműsor 2-5-ig volt az etalon az átlagpolgár számára a zenei katarzis eléréséhez. Persze ez nem volt mindenki számára elégséges, külön üzletág szerveződött az újdonságok beszerzésére. (nem Phil Collins vagy Tina Turner kategóriáról szól írásom)

Kis hazánk számtalan pontján pici másoló stúdió ontotta a válogatás kazettákat, gondosan leosztva a beszerzett újdonságokat. Azok maxi és mindenféle dance, instrumental, vocoder verzióit a lehető leggazdaságosabban magnókazettára másolta. Voltak helyek ahol némiképpen legálisan de az esetek túlnyomó többségében „feketén” ment a lemezek másolása, mindenhol kialakult a vevőkör. Baráti társaságok, zeneimádó spanok összefogtak és akár eredetiben akár „master” másolatban beszerezték a betevőt és minden tag számára lemásolták a kazettákat. Na valami hasonlóban voltunk mi is.

A technikai hátteret különböző évjáratú és márkájú kazettás deck-ek adták, kis Orion, nagy Orion, Akai, Aiwa (pultos 450 is, nem mindenkinek tellett 770 vagy 990-re) Pioneer (itt elsősorban a CT-506, akár sebesség szabályzós elektrónikával kiegészítve) valamint az akkoriban felénk menőnek számító Technics család kicsit komolyabb darabjai.  A baráti társaság pár tagja a napi létszükségletek alapszintű kiszolgálására a már majdnem Mecsekoldalban (ja ha nem említettem volna akkor Pécsett történt az eset) bérelt egy ingatlan a családi házas környezetben ami egyéb „erezdelahajamat” jellegű események rendszerszintű lebonyolítására is alkalmas volt. Történetünk itt esett meg. A kisebbik szobában. Hajnali fél kettő felé.

A kazettára történő másolás kiegészítő tevékenysége a felvett zenék szöveges formában közreadott kazetta papír legyártása. „Nooooormális”  kazettás nem firkázza össze a gyári papírt. Esetleg csak sorszámozza valamilyen esztétikus matricával, a műszaki főiskolás „túsrotringos” fajról most nem tennék említést. A kazetta papír készülhet egyedi tervek alapján van előre megfontolt szándékkal más-más színel megírva az előadó és a számcím. Az említett egyedi terves adatlap milliméter papíron megtervezve, sorra bontva egyedi azonosítóval került elkészítésre, ez általában a „fantom” stúdió neve vagy a favorizált deck márkája volt. Bevett gyakorlat a másoláskor először piszkozat gyanánt menteni az adatokat (a zenék sorrendjét) és később visszahallgatás után véglegesre megírni a kiszemelt színkombinációval.  Na itt a piszkozattal történt a végzetes galiba, mondjuk ki : a nem létező C oldal!!

Tagunk a kora délután óta tartó megfeszített felvételezés sokadik órájában elkészítette saját aktuális havi válogatás kazettáját az éjszakában,  annak rendje módja szerint adminisztrálva mind az A és B oldalak színvonalas tartalmát. Lendületet nem vesztve, a kockás füzetben lapozva C oldal megjelöléssel új hasábot nyitott, eközben a teli kazettát ismételten A oldal pozíció helyezve, szorgalmasan figyelte a jelszintjelző aktuális állását és az A oldalt felülírva elkészítette a C oldalt. A történet kultikus értékkel bír a mai napig, bár már réges-régen nem jár össze a csapat, a zeneimádó spanok ahogy korábban írtam. Talán valahol egy padlás tetején, pince mélyén megsárgulva rejtőzik a C oldal írásos bizonyítéka, de lehetséges, hogy az enyészeté lett.

szerző : PaZo 2017

magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
  
  
           
        magnokazetta.hu 2012 - 2017 magnokazetta.hu 2012 - 2017