FRISSITVE 2019 / 01 / 31   ENGLISH INFO     
   
   
  facebook
   
    FŐOLDAL AGFA BASF DENON MAXELL SONY TDK FUJI / JVC    
    SCOTCH / THAT’S PHILIPS / SAMSUNG / RAKS EGYÉB RETRO KÉPGALÉRIA    
         
 

Elbaltázott hangrögzítés, avagy hogyan ne vegyük fel a szexelést kazettára!

Ez el lett baltázva. Fogalmazhattam volna máshogyan is. Igaz történet következik, így visszagondolva eléggé vicces az eset. Legénykori albérlet teljesen berendezve zenére és csajozásra. Melo után mi másra is maradna ideje az embernek. A műszaki érzék és technika adta lehetőség ötvözése nem éppen a legbriliánsabban sikerült, a katarzis részben elmaradt. Na ennyit bevezetőnek.
Az elkövetkezőkben esetenként +18-as tartalom várható, így kiskorú érdeklődők a továbbiakban mellőzzék a történet megismerését.
Átlagos péntek. Itt a 7vége. Este csajozás. Hazatérés után némi általános rendrakás az objektum rám eső szegletében, természetesen mindenre kiterjedő tisztálkodás és hidratálás. Közben diszkrét zenélés a heti új zenékből. (mondanom sem kell, hogy kazettáról, 1992.-ben járunk) A diszkrét amúgy viszonylagos fogalom, mert ami nekem diszkrét az a szomszédoknak már nem annyira elfogadható. Minden a tervek szerint alakul, időben is minden stimmel. Valamivel azonban fel kellene dobni ezt az estét? Beindul a gondolkodó gépezet bár ennek némiképpen gátja az akkoriban trendi körtepálinka szűrt almalé egyveleg viszonylagos nagyobb mennyiségének szervezetre gyakorolt hatása. A zene továbbra is a már említett diszkrét keretek között adja az alaphangot a várható eseményeknek, némi kis technika pakolás ürügyén kezembe akad egy mikrofon.
Hoppá!
Már össze is állt a fejemben a ma esti garázdaság : kazettára felvett szexelés, mikrofonnal! Az Aiwa 220-as szerencsére rendelkezik jack bemenettel, probléma egy szál se. Ráadásul két említett deck lapul az albiban így minden megoldható. Egyik masina adja a kellemes aláfestő zenét, a másikkal történik maga a felvétel. Gyors kazettakeresés, szalag áttekerés ( nanehogymán ilyenkor legyen hibás a HF ) és a miki kábel szakszerű rejtegetése kisebb szőnyegek bevonásával. Némi gyakorlati próba következett, már ami az ágyról való felvételi hangerő szabályozásának problémáját segített enyhíteni, (hamarosan kiderül : nem megoldani) mert éreztem valami kis zavart a feladat végrehajtásában.                  
A várható események miatti izgatottság azonban átlendített ezen a dolgon.

Csöngettek.

Kaja – oké. Pia – oké. Mjuzik – okkkké. A szex felvétele kazettára – hmmmmm, majd lesz valami. Ez volt a gyors leltár az ajtóig érve.
Az itt következő előjáték, ami magában foglalja az aktuális társkapcsolati társalgást, némi kis vacsit na és további immáron párosan elkövetett körtepálinka-almalé elfogyasztását további ismertetés helyett kerüljön átugrásra. Irány a kis szoba.
Az események alakulása visszagondolva igen mókás. Kazetta csere ürügyén a felvétel indítása és a bekészített mikrofon kicsempészése a párnák közé a kisszoba félhomályában. A felvételi szint optimálisnak mondható, pár kis zöld ledecske világít. Cupp cupp meg ilyenek. A kis bugyika hamar lekerült és irány a takaró alá. Ekkor már éreztem, hogy baj lesz. Illetve láttam is.
A mikrofon a gondos beállítás ellenére magán akció kezdett és a folyamatban lévő aktus mechanikai behatásaira a párnák közé lassú becsúszással reagált. Mindeközben a jelszint a folyamatos dirzsi-dörzsi hatására verte a három pirosat. Természetesen az éppen szabad félkézzel a méretes poti negatív irányba történő csavarásával próbáltam menteni a helyzetet és a felvételt de sok reményem ez ügyben nem maradt. A helyzet (és a csajszi) által megkívánt testtömeg áthelyezéskor reménytelen kísérletet több alkalommal tettem a mikrofon ideálisabb helyzetbe hozatalára, de éreztem, ezt el kell engedni. Ennyi. Ebből nem sikerül jó felvételt készíteni. A 220-as kijelzője időnként kigyulladás közeli állapotba került, pirosan izzott hiába szabályoztam lefelé. A döntést meg kellett hoznom. Ott egye a rossebb a felvételt nem ér ez ennyit! És a továbbiakban koncentráltam a már korábban lekerült falatka erotikus textil által feltárult élmény kiaknázására.

szerző : PaZo 2018

Kazetta tekerés ceruzával. (mini blog)

Mert tekertük. Kár is tagadni. Bár értelme igy belegondolva pár évtized távlatából nem sok volt. De miért is tekertük? Trendi volt? Menő volt? Vagy csak szükségszerű?! Ha valami hi-fi egység vagy boombox sztereo masina volt odahaza akkor miért nem azzal tekertük? Mert gyorsan akartunk kazettát cserélni. De ami kijött a lejátszásból azt miért nem a tokjába tettük? Sétálómagnó (walkman) esetében kiméltük az elemet? De akkor meg lejátszás is problémába ütközött nem csak a tekerés. Ha meg lemerült a 'batteri' minek vettük ki? Miért nem tettük a tokjába vissza? Vagy maradt volna benne a készülékve. Nagy kérdések ezek. Mai generáció nem is értheti én meg nem nagyon emlékszem már rá. De tekertük. Hatszögletű ceruzával rendszerint, mert az volt rendszeresítve az iskolai motyoban. Később jött a rotring rendszerű Staedtler ceruza! Nagy királyság volt. Kúpos fém kiképzés, apró kis recékkel. Ideális kazetta tekerő eszköz. Verhetetlen. De az alapkérdésre nem jött elő a válasz.
 
szerző : PaZo 2018


Magnókazetta papírok és címkék


A kazettás hangrögzítés elengedhetetlen velejárója a rögzített műsor adminisztrálása. Ennek külön kultúrköre alakult ki, a teljesség igénye nélkül próbálunk párat megfejteni.

-1- írógépes kreatívkodás
Ennek a megoldásnak rögtön két változata jut eszembe. A bátrabbak rögtön az eredeti kazetta papírra gépeltek, vállalva az esetleges tévedésből eredő hibákat, ami lehetett mechanikus eredetű és tartalmi, helyesírási problémás. Ha az írógép félrevitte a drága pénzen megvásárolt kazetta papírját avagy nem kellő helyességgel került gépelésre (szigorúan két újjal) a szöveg akkor ennyi volt, ez el lett baltázva. Aki sima papírra vetette / gépelte a nehezen beszerzett és átmásolt tartalmat annál ez a hibázási lehetőség nem következett be, többször is próbálkozhatott. További egyedi megoldásként amennyiben az írógép szalagja két szín variánsból volt (piros/fekete) akkor az előadó lehetett az egyik szín, a szám címe pedig a másik. Ez a mutatvány eléggé látványosra is sikeredhetett.

-2- filctollas kreatívkodás
Szépen írók előnyben! Hasonlóan az írógépes megoldáshoz ez is vállalható volt az eredeti kazetta papírra vagy külön elkészítve és kivágva, kellően sok tartalom esetén a papír visszahajtva. Teljes filc / toll / cerka arzenál felhasználható volt, mindenféle színvariációban, egyedi elképzelések alapján. Műszaki tanulmányokat folytatók gyakran a műszaki rajz tárgykörben elsajátított ismereteiket is felhasználták, technikai háttérbázist ehhez a tuskészlet biztosított.

-3- etikett matrica felhasználása
Bizonyos gyártók matrica készlettel látták el a kazettákat, amit ki-ki vérmérséklete szerint alkalmazott. Vagy nem. Erre sok információ nem fért rá de alkalmas volt arra, hogy esetenként az amúgy szép kazettát elcsúfítsa. Persze az ellenkezőjére is volt példa. Érdemes megjegyezni, hogy a Maxell / Hitachi matricák 40 év távlatából is simán eltávolíthatók a kazettákról, néhány korai TDK is ide sorolható. Az esetek többségében azonban ezek a kis matricák csak nagy agybaj közreműködésével kerültek le később a kazettáról némi matricaoldó kemikália felhasználásával. Ja persze ha valaki csak egyszer vett fel a szalagra ……

-4- Rádió és televízió újság szétvagdosva
Elsősorban az idősebbek sportja volt ez a megoldás. A rádióból készült felvételekhez hozzá tartozott az újságból kivágott fecni. Erre rendszerint kiegészítő információként kézírással rákerült a műsorra kerülés dátuma, gondosan adminisztrálva az utókornak. Rengeteg ilyen kazettát láttam már, elsősorban olcsó darabok ezek, nagyon gyakran komolyzene, koncertek, szilveszteri kabaré került rögzítésre. Na meg Hofi Géza.

-5- Világ Ifjúsága melléklet
Egykoron divatos volt a Világ Ifjúsága újság rendszeres melléklete a kivágható kazetta papír. Egy számban több ilyen szerepelt aktuális előadók valahonnan megszerzett fényképével, például Kajagoogoo, Duran Duran, Depeche Mode meg ilyenek. Az említett papír ipari termék visszahajtható volt, teljesen kihasználta a kazetta tokját, túloldalán gondosan bevonalazva és kettéosztva szabadon kitölthető felület található, középen felül egy Világ Ifjúsága emblémával. Meg kell jegyezni, hogy ez az egész project igencsak egyszerű kivitelezést kapott, nyomdailag mondhatni gagyi, a felhasznált kép gyakorta homályos és cseppet sem látványos. De ezekben az években ez is megfelelt mert nem volt más…….

szerző : PaZo 2017


C-oldal


Történetünk abban az időben játszódik mikor még nem volt torrent meg fizetett ftp szerver a napi aktuális vagy esetleg régebbi, áhított könnyűzenei csemegék beszerzésére. Bármilyen hasonlóság valós személyekkel és egyebekkel nem a véletlen műve, megtörtént esetről esik szó az alábbiakban.

Időben talán 1990 volt az évjárat, a klasszikus italo disco-t felváltotta a hi-nrg, stúdióbandák tömkelege ontotta az egynyári slágereket mindenféle álneveken. Ebben az időben talán a Vasárnapi Koktél valamint a Kívánságműsor 2-5-ig volt az etalon az átlagpolgár számára a zenei katarzis eléréséhez. Persze ez nem volt mindenki számára elégséges, külön üzletág szerveződött az újdonságok beszerzésére. (nem Phil Collins vagy Tina Turner kategóriáról szól írásom)

Kis hazánk számtalan pontján pici másoló stúdió ontotta a válogatás kazettákat, gondosan leosztva a beszerzett újdonságokat. Azok maxi és mindenféle dance, instrumental, vocoder verzióit a lehető leggazdaságosabban magnókazettára másolta. Voltak helyek ahol némiképpen legálisan de az esetek túlnyomó többségében „feketén” ment a lemezek másolása, mindenhol kialakult a vevőkör. Baráti társaságok, zeneimádó spanok összefogtak és akár eredetiben akár „master” másolatban beszerezték a betevőt és minden tag számára lemásolták a kazettákat. Na valami hasonlóban voltunk mi is.

A technikai hátteret különböző évjáratú és márkájú kazettás deck-ek adták, kis Orion, nagy Orion, Akai, Aiwa (pultos 450 is, nem mindenkinek tellett 770 vagy 990-re) Pioneer (itt elsősorban a CT-506, akár sebesség szabályzós elektrónikával kiegészítve) valamint az akkoriban felénk menőnek számító Technics család kicsit komolyabb darabjai.  A baráti társaság pár tagja a napi létszükségletek alapszintű kiszolgálására a már majdnem Mecsekoldalban (ja ha nem említettem volna akkor Pécsett történt az eset) bérelt egy ingatlan a családi házas környezetben ami egyéb „erezdelahajamat” jellegű események rendszerszintű lebonyolítására is alkalmas volt. Történetünk itt esett meg. A kisebbik szobában. Hajnali fél kettő felé.

A kazettára történő másolás kiegészítő tevékenysége a felvett zenék szöveges formában közreadott kazetta papír legyártása. „Nooooormális”  kazettás nem firkázza össze a gyári papírt. Esetleg csak sorszámozza valamilyen esztétikus matricával, a műszaki főiskolás „túsrotringos” fajról most nem tennék említést. A kazetta papír készülhet egyedi tervek alapján van előre megfontolt szándékkal más-más színel megírva az előadó és a számcím. Az említett egyedi terves adatlap milliméter papíron megtervezve, sorra bontva egyedi azonosítóval került elkészítésre, ez általában a „fantom” stúdió neve vagy a favorizált deck márkája volt. Bevett gyakorlat a másoláskor először piszkozat gyanánt menteni az adatokat (a zenék sorrendjét) és később visszahallgatás után véglegesre megírni a kiszemelt színkombinációval.  Na itt a piszkozattal történt a végzetes galiba, mondjuk ki : a nem létező C oldal!!

Tagunk a kora délután óta tartó megfeszített felvételezés sokadik órájában elkészítette saját aktuális havi válogatás kazettáját az éjszakában,  annak rendje módja szerint adminisztrálva mind az A és B oldalak színvonalas tartalmát. Lendületet nem vesztve, a kockás füzetben lapozva C oldal megjelöléssel új hasábot nyitott, eközben a teli kazettát ismételten A oldal pozíció helyezve, szorgalmasan figyelte a jelszintjelző aktuális állását és az A oldalt felülírva elkészítette a C oldalt. A történet kultikus értékkel bír a mai napig, bár már réges-régen nem jár össze a csapat, a zeneimádó spanok ahogy korábban írtam. Talán valahol egy padlás tetején, pince mélyén megsárgulva rejtőzik a C oldal írásos bizonyítéka, de lehetséges, hogy az enyészeté lett.

szerző : PaZo 2017

magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
magnokazetta.hu BLOG
  
  
           
        magnokazetta.hu 2012 - 2017 magnokazetta.hu 2012 - 2017